Succes, wat houdt dat nou werkelijk in? Wie of wat bepaalt wat succes is? Veel mensen denken daar verschillend over. Je kunt er zelf een label aan hangen. De meesten denken aan materie. Hoe meer je bezit, hoe succesvoller je bent: twee grote auto’s, het hebben van een villa met zwembad. Of het principe rijk of beroemd zijn, waardoor je al die bezittingen kunt kopen. Denk jij daar ook zo over, of is succes voor jou iets heel anders?

 

Het is een stukje oneindigheid. Zelfs als miljonair kun je nooit genoeg hebben en denken ‘ik wil meer’ en ‘nu ik twee auto’s heb, wil ik ook een boot’. Waar stopt zoiets als we het vanuit materie bepalen?

 

Succes klinkt logischer als het verwoord wordt als: ik heb genoeg en ik ben tevreden. In plaats van: ik heb veel, maar ik wil meer en meer.

 

Zou jij gelukkig worden van continu meer willen? Hoe succesvoller je in die zin bent, hoe meer je die succes in stand moet houden, waardoor er weinig geluk overblijft. Je voelt dat er druk op je borst rust, omdat je vindt dat je succesvol moet blijven. Althans, de meesten kunnen zich vinden in dit scenario.

 

”Het lijkt me echt gaaf om zo’n leven als die van jou te hebben,”
maakte iemand aan mij bekend

 

Vaak ziet het er vanaf de buitenkant erg mooi uit, maar in werkelijkheid gaat het wel eens anders. Kijk maar naar bepaalde sterren in de muziek- en filmindustrie. Er zijn er een aantal die succesvol lijken, maar vanbinnen depressief zijn of misschien een drank- of drugsprobleem hebben. Soms beide. Of ze sterven ineens, omdat ze het leven gewoonweg niet meer aankunnen. Vraag jezelf dan af: noem je dat succesvol?

 

Zo ook ik in een moeilijke tijd. Mensen vertelden mij dat ze me succesvol vonden toen ik een rol had in een tv-serie. Iemand maakte zelfs aan mij bekend dat diegene het gaaf had geleken zo’n leven als die van mij te hebben. Daar moest ik, door mijn nare gevoelens heen, érg om schaterlachen. Juist omdat ik door een donkere, regenachtige periode ging, terwijl ik voor de serie aan het opnemen was. Op het randje van een depressie misschien? Zou kunnen…
Side note: geen zorgen, ik heb gelukkig nergens meer last van! 🙂

 

Zo zie je maar dat rijk of beroemd zijn niet veel te maken heeft met jouw succes in welke vorm of vakgebied dan ook. Het heeft te maken met iets heel anders.

Als je ‘ja’ kunt antwoorden op minstens vier van deze punten, kun je jezelf vrij succesvol noemen:

 

  • Ik kan prima met mezelf leven
  • Met mijn dierbare relaties heb ik een sterke band en ik zie en spreek hen regelmatig
  • Ik ben tevreden met alles wat ik bezit
  • Ik haal voldoening uit mijn werk en overige bezigheden en krijg er energie van
  • Ik ben gezond en ik doe er veel aan om gezond te blijven
  • Ik heb overzicht in mijn financiën en kom niets tekort

 

Natuurlijk wil je bepaalde doelen behalen en misschien zelfs een carrière maken, maar dat is niet het enige wat telt. Als je al je doelen bereikt, maar ondertussen balans houdt in de bovenstaande punten, dan is er niets aan de hand dacht ik zo.

 

En ja, ook als je een villa hebt, kun je dit soort succes beleven. Het gaat alleen niet om de villa, het gaat om de intentie van je leven en hoe jij die ervaart. Ervaar je het als ‘ik neem genoegen met genoeg’ of als ‘ik wil meer en meer’? Nogmaals: in beide gevallen gaat het niet om een villa.
Ik hoop dat je mijn punt begrijpt.

 

Hoe denk jij over succes en welk label hang jij eraan vast?
Ik ben erg benieuwd!

 

 

‘Ziekces’, een ander synoniem voor nep-succes.
Welkom in Theetje’s woordenboek.

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *